Sentimentul de plăcere sau multumire la locul de muncă al angajaților contribuie la creșterea productivității companiei cu peste 20%, indică un studiu realizat de Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA.
“Ca sa înțelegem ce înseamnă satisfacția la locul de muncă, recurgem la cea mai largă explicație: o stare emoțională plăcută sau pozitivă ce rezultă din aprecierea propriei slujbe”, a declarat președintele ADAA, Andreea Negru.
Domnia sa consideră ca “o bună cunoaștere a fiecărui angajat reprezintă factorul cheie pentru menținerea satisfacției și pentru reușita în dezvoltarea unei strategii de personal eficiente”.
Studiul ADAA arată că principalii stimuli pentru a crea o stare emoțională pozitivă sunt: stilul de leadership, recompensele, oportunitățile de dezvoltare, obligațiile pe care fiecare angajat le are, reușita în carieră și nu în ultimul rând, percepția asupra solidității companiei. Angajatorii pot contribui la fericirea angajaților la locul de muncă prin crearea unui flux de lucru sistematizat, prin implicarea angajaților în activitatea companiei, nu doar prin munca prestată ci și prin contribuția directă la crearea strategiei de dezvoltare care conferă oricărui angajat sentimentul de apartenență la organizație, cât și prin dezvoltarea relațiilor de muncă armonioase. La toate acestea se adaugă soliditatea echipei sau forța prin care se acționează pentru atingerea obiectivelor, atât pe plan personal cât și la nivel de organizație.
“Sentimentul de mulțumire al angajaților la locul de muncă durează în medie 3 luni motiv pentru care managementul trebuie să se reinventeze continuu pentru a face față provocării de a păstra resursa umană. La nivel internațional 87% dintre angajați nu se simt implicați la locul de muncă, iar acest lucru se reflectă în costuri ridicate pentru companii și implicit pentru întreaga societate, pe lângă costurile care iau forma insatisfacției individuale. Cu cât angajații sunt mai loiali, șansele ca aceștia să nu părăsească organizația depășesc 55%, iar cu cât sunt mai dedicați realizării obiectivelor asumate, cu atât productivitatea organizației sporește, având cu 20% rezultate mai bune”, a concluzionat președintele ADAA, Andreea Negru.
Cercetările arată că primul pas care trebuie realizat pentru ca angajații să manifeste pasiune și dăruire la locul de muncă îl reprezinta interesul real manifestat de angajatori la nevoile lor. Acest interes pentru angajați trebuie sa se propage de sus în jos, de la misiune, viziune și valorile organizației, prin intermediul liderilor, către toți lucrătorii. Angajații pasionați și implicați sunt angajați fericiti, iar o companie a cărei angajați sunt fericiți și muncesc cu spor va fi o organizație care va face performanță pe termen lung. – Surse : Economistul / Bursa / Money / Financial Intelligence / Ziarul News