Transformarea digitală presupune adaptare, învățare continua și eficiență sporită
Noile tehnologii bazate pe Web3, Metaverse, Blockchain și Inteligență Artificială vor deveni parte din cotidian
Într-o perioadă în care datele sunt generate într-un volum impresionant și cu o viteză amețitoare, doar capacitatea de a le procesa și lucra cu ele în timp real va face diferența pentru adaptarea optimă la cotidian. Această dimensiune este important să fie considerată o componentă intrinsecă a transformării digitale pe care ne-o propunem, cu politici dedicate, care să permită dezvoltarea domeniului. Aceasta a fost concluzia celei de-a treia editie a conferintei Women in Data Science –WiDS, organizată de Think Tank 360 sub egida Stanford University, cu suportul Wolters Kluwer Romania.
Sebastian Burduja, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizarii a transmis un mesaj în cadrul evenimentului, susținând: “Este vital să ne implicăm cu toții în transformarea digitală a României, pornind de la premisele că suntem printre puținele țări în UE unde ponderea femeilor în sectorul IT&C este una crescută. La nivel guvernamental, pregătim un amplu efort național în zona de inteligenta artificiala, unde femeile sunt binevenite sa se implice. Încurajez promovarea femeilor în domeniul științei datelor și cel al educației STEM”.
La rândul său, reprezentanta Ambasadei SUA la București, Pamela Ward, Minister Counselor for Commercial Affairs este de părere că: “Știința datelor reprezintă centrul tuturor acțiunilor noastre, ne face viața mai ușoară și ne ajută să rezolvăm probleme vitale din domenii strategice cum ar fi energie sau protecția mediului. O dată cu dezvoltarea tehnologiei apar, evident, și provocări care se referă la securitatea și protejarea datelor. Însă, digitalizarea și automatizare proceselor reprezintă un pas important pentru o creștere economică susținută și acțiuni proactive menite să dezvolte oportunități de afaceri fără precedent în era digitală”.
Digitalizarea ajută organizațiile – mediul privat sau cel guvernamental , să acționeze rapid și eficient, oferind astfel servicii de sănătate publică sau financiare menite să ne sporească nivelul de trai și să contribuie la dezvoltarea economică sustenabilă.
Educația continuă în domeniul științei datelor reprezintă un pas în plus pentru o societate modernă. Astfel, în acest an, în cadrul concursul internațional “Datathon WiDS- Women in Data Science”, aflat la a doua ediție pe plan național, podiumul a fost ocupat de două echipe din cadrul Academiei de Studii Economice București, prima clasată fiind Fantasticians formată din Cristina Boboc, Ana- Maria Oprea, Bianca Cotolencu, Gianina Maria Petrascu, urmată de echipa Abraca- data formată din Mihaela Covrig, Bristena Margarit, Diana Chiroșca și Ioana Birlan. Locul trei la nivel național a fost ocupat de echipa AVA-Research din Cluj, formată din Mihai Simedrea, Vanessa Mercea și Anca Goron. Echipele românești au concurat, pe plan international cu echipe de tradiție în data science, pe tema schimbărilor climatice și a îmbunătățirii previziunilor meteorologice extreme.
Ana Maria Goleanu, vicepreședinte 360.org apreciază: “Anul acesta am ales o nouă abordare a problematicii științei datelor, am ales să arătăm public complexitatea și implicațiile științei datelor în economie, viața socială si transformare digitală viitoare, cu accent pe pasii concreți ce trebuiesc făcuți pentru a reuși mixul perfect dintre umanitate și inteligenta artificiala”.
Din perspectiva mediului privat, Alina Popa, CFO OMV Petrom, consideră “Viitorul profesiei financiare va fi digital, va fi axat pe adoptarea de noi tehnologii, pe înțelegerea datelor, pe valorificarea științei datelor pentru a facilita procesul decizional. Aceasta reprezintă o schimbare uriașă fata de prezent, iar pentru a ne asigura că rămânem competitivi, una dintre prioritățile noastre trebuie să rămână pregătirea organizațiilor și oamenilor noștri pentru era digitală, cu competențele adecvate viitorului. Cu cât vom reuși mai repede să digitalizăm toate domeniile și să o facem într-un mod inteligent, cu atât vom avea mai mult succes, ca organizație, ca țară sau ca individ”.
Invitatul special al acestei conferințe a fost Mioara Mantea, șefa departamentului Data Science Centrul Național de Studii Speciale Franta, specialist în geofizica și științele spațiale care a declarat:”Tema întâlnirii din acest an în cadrul conferinței WiDS – știința datelor în aerospațiu și apărare- ar putea fi văzută ca fiind departe de cariera unei femei. Dar nu este! Am văzut femei pregătite să urmeze această cale care promite oportunități multiple de dezvoltare pe viitor. Meseriile din domeniul științei datelor vor deveni din ce în ce mai specifice, iar spațiul este locul potrivit pentru explorare și aplicarea de analize specifice data science”.
În cadrul WiDS din acest an au fost abordate domenii precum inovare, industrie aerospațială și de apărare, securitate, protecția datelor și industriile viitorului.
Partenerul principal al evenimentului a fost compania OMV Petrom, iar partenerul academic- Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu. Conferința a primit sprijin și din partea: Adobe Romania, InnovX BCR, MHS Truck & Bus, UNIQA Asigurări, Ambasada SUA în România, , Ava Research, Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA, Lotus Cosmetics, Domeniile Urlati, Ziarul News, Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri.