Diana Gradea: „Este important ca mediul de afaceri să se implice în consultările publice ale ghidurilor de finanțare”

Diana Gradea: „Este important ca mediul de afaceri să se implice în consultările publice ale ghidurilor de finanțare

 

Este foarte important ca mediul de afaceri să se implice activ în consult[rile publice a ghidurilor de finanțare. Urmează să intre în consultare, la sfârșitul acestei luni, tot ceea ce înseamnă competitivitatea pentru micro-interprinderi și IMM-uri Avem nevoie de reacție de la mediul de business, comentarii, sugestii, astfel încât să putem crea împreună un ghid care să răspundă nevoilor reale din econimie”, a declarat Diana Gradea, reprezentant ADR Sud Est.

Planul Regional Sud-Est are o alocare totală de 1,4 miliarde de euro. Avem șapte priorități.

Prioritatea 1 are o alocarea financiară orientativă pentru de aproximativ 360 milioane de euro. Avem patru obiective specifice. Un prim obiectiv specific vizează zona de cercetare și inovare. Un al doilea obiectiv specific vizează zona de digitalizare. Un al treilea obiectiv specific vizează zona de competitivitate. Și un al patrulea obiectiv specific vizează dezvoltarea de competențe pentru specializare inteligentă, tranziții industriale și antreprenoriat. Avem șapte acțiuni în cadrul Priorității 1.

Primul obiectiv specific vizează cercetare și inovare prin sustinerea activităților de cercetare și inovare. Aici vorbim de o parte de proiecte de tip-proof of concept. Sunt proiecte care vizează finanțarea cercetării în faza incipientă până la realizarea prototipului. Se finanțează etapele dintre finalizarea cercetării de birou până la realizarea prototipului. Aici avem o schemă de minimis cu alocare totală de 2.8 milioane de euro. O altă componentă în cadrul acțiunii 1.1.sunt proiectele de cercetare, în special cele realizate în cooperare între IMM-uri și entități de cercetare sau universități și vizează domeniile de specializare inteligentă regională. Alocarea totală este de aproximativ 37 milioane de euro. IMM-urile pot depune proiect și singure. Entitățile publice de cercetare nu pot depune proiect singure, trebuie să vină în parteneriat cu un IMM care să realizeze împreună cercetarea.Ca și activități se finanțează cercetare aplicată, dezvoltare tehnologică, dezvoltarea, construirea și testarea prototipului, activități de inovare, dotări cu active corporale și necorpolare, sprijinerea parteneriatelor, sprijinerea participării în cadrul platformelor de specializare inteligentă. La nivelul municipiului Constanța există un centru de transfer tehnologic în cadrul Universității Ovidius. Iar pe de altă parte se va oferi voucheree de inovare, cu o valoare vizibil de 10.000 de euro, pentru achiziționarea de servicii de către IMM-uri din partea acestor entități de inovare și transfer tehnologic. La fel, vor fi eligibile doar proiectele dezvoltate în domeniile de specializare inteligentă.

Un alt obiectiv il reprezintă creșterea gradului de digitalizare în IMM-uri, cu alocare estimată de 15,7 miliarde de euro. Este o schemă de minimis, cu valoare maximă de 200.000 de euro. În cadrul acestei acțiuni se pot dota cu active corpolare și necorpolare IMM-urile

“Se va aborda punctaj suplimentare pentru IMM-urile care colaborează cu Centrele de Inovare Digitală, European Digital Innovation Hubs. La fel, Constanța este avantajată din acest punct pentru că singurul EDIH, la nivelul regiunui, este în cadrul Universității de la Constanța, de la Ovidius, și recomand să utilizați serviciile din acest centru pentru că ei vă pot ajuta, prin identificarea soluției digitale de care aveți nevoie, pentru că am investit într-o soluție care nu se pretează activității dintre astea, și, de altă parte, vă pot ajuta, inclusiv, pe partea de inscrire personal, astfel încât pachetul complet să ajute la creșterea gradului de digitalizare a IMM-urilor », a explicat reprezentantul ADR S-E. Domnia sa amintit avantajele accesării de fonduri europene. “Pe zona de digitalizare avem intreprinderi care ating un nivel ridicat de intensitate digitală. Pe zona de competitivitate, vorbim de locuri de muncă create care beneficiază de sprijin, precum și de întreprinderi cu cifră de afaceri mai mari. Iar pe ceea ce înseamnă dezvoltarea de competență avem angajați din IMM-uri care finalizează cursuri pentru specializoare inteligentă și antreprenorială », a concluzionat Diana Gradea.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp