Data Science in Energy

“Data Science în Energy” – eveniment, în premieră națională, pentru sectorul energetic.

Procesul de transformare digitală al societății reprezintă o mare provocare pentru orice economie a lumii. Economia bazată pe date (data science) schimbă principiile dezvoltării cunoscute până în prezent şi reprezintă o oportunitate imensă atât pentru companii cât și pentru economia naţională per ansamblu. Data science sau ştiinţa datelor poate contribui major la construcţia unui rol important într-o nouă industrie emergentă. Aceasta înseamnă că societatea românească în acest domeniu nou poate înceta să fie doar un consumator a ceea ce gândesc alții şi poate deveni un furnizor şi creator de soluții inovatoare.
Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Sandor Bende, împreună cu deputatul Oana Ozmen, alături de Think Tank 360 organizează, în data de 8 iunie, în premieră naţională pentru sectorul energetic, dezbaterea “Data Science în Energy”.
Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Sandor Bende, a declarat: “O astfel de dezbatere este binevenită în contextul în care transformarea digitală își pune amprenta în toate domeniile de activitate. Cred că împreună putem să conturăm o perspectivă realistă asupra problemelor care au fost acutizate în timpul pandemiei și asupra nevoii de a investi inteligent în susținerea incluziunii digitale”.
La rândul său, deputatul Oana Ozmen, consideră că acest demers reprezintă “o oportunitate pentru un salt important în dezvoltarea digitală a României. Pentru a avea o societate prosperă, trebuie să profităm de toate oportunitățile și beneficiile asociate cu dezvoltarea inteligenţei artificiale, a ştiinţei datelor, și în același timp, să accelerăm crearea unui cadru de reglementare propice dezvoltării data science în următoarea perioadă. Acesta din urmă va fi din ce în ce mai important pentru evoluţia tehnologică viitoare. “
Andreea Negru, moderator al dezbaterii si Presedinte al Asociatiei pentru Dezvotarea Antreprenoriatului Autohton ADAA, a declarat: “Prin acest demers unic la nivel naţional susţinem nevoia de implicare a factorilor de decizie alături de mediul de afaceri și societatea civilă în elaborarea unei legislații în domeniul științei datelor. Împreună ne dorim ca ştiinţa analizei datelor să fie promovată ca materie de studiu în școli astfel încât meseria de “data scientist” să devină reglementată la nivel național. Suntem cu toţii conştienţi că transformarea digitală viitoare nu se poate face fără acest concept – “DATA SCIENCE!”
Tendințele și amenințările globale, cum ar fi pandemia SARS-CoV-2, au avut, de asemenea, un rol esențial în accelerarea digitalizării multor domenii. Modul și domeniul de aplicare al utilizării tehnologiilor bazate pe data science în sectorul energetic necesită o reflecție aprofundată, bazată pe o dezbatere substanțială, care implică experți în domeniu, reprezentanţi ai mediului privat, companii naţionale şi factori decizionali.
Dezbaterea Data Science in Energy va aduce laolaltă nume sonore din industria energetică: Zoltan Nagy-Bege – ANRE, Silvia Vlăsceanu – HENRO, Daniela Dărăban – ACUE, Petru Ruşeţ – Siemens Energy România, Gabriel Andronache – Transelectrica, Oana Bucur și Bogdan Dumitrescu- FPPG, Gabriel Dumitraşcu – expert în energie, Ştefan Frangulea – Electrica Grup , alături de reprezentanţi ai mediului privat şi ai organizaţiilor non-profit: Costin Postoiu – Energy Policy Group , Horia Mihălcescu – Pentagon M&R, Andreea Ioniță Cirebea – EON, Vlad Zamfirescu –IBM, Valentin Ene – E-ARC şi de oficiali ai Parlamentului României: Bende Sandor, Oana Ozmen, Florin Alexe – Comisia pentru Industrii şi servicii, Anca Dragu – Comisia de Buget Finanţe, Lorand Antal – Comisia pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale Senat, Bogdan Ivan – Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, George Cristian Tuţă- deputat.
Inteligenţa artificială şi data science vor avea, de asemenea, un impact esențial asupra energiei, climei și mediului. Soluțiile data science din rețelele inteligente vor permite, printre altele, integrarea și stabilizarea producției distribuite și a surselor regenerabile de energie, gestionarea eficientă a consumului de energie electrică și prin creșterea flexibilității și a capacității de control a sistemului energetic de a introduce formule dinamice de preț și de a crește nivelul de fiabilitate a aprovizionării și calitatea energiei electrice furnizate clienților.
În viitorul apropiat, ne confruntăm cu o creștere radicală a utilizării soluțiilor data science în aproape toate domeniile vieții și economiei.
Partenerii evenimentului sunt: Asociaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA, Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), ROMGAZ, Transelectrica, Federaţia Patronală pentru Petrol şi Gaze (FPPG), Transgaz, Energy Policy Group, HENRO, Alert24, Lotus Cosmetics, DO Security, Wolters Kluwer România, Enayati Medical City, EON, Business Watch, Data Booster, România Durabilă, ICI, Electrica Grup, ASPES, Pentagon M&R.
Partenerii media:

TVR, Euronews, AGERPRESS, Energy Industry Review, InvesTenergy, Dream Big Media, Energy Center, Business Review, Energynomics şi EM36.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp