Educația financiară și sectorul energetic

Educația financiară și sectorul energetic

 

În general, când se vorbește despre educație financiară, toată lumea se gândește la bani și la bănci, dar acest lucru nu este suficient. Atunci când ne gândim la bani trebuie să știm cum îi economisim, iar aici ne gândim la facturile de energie electrică, gaze și alte utilități, care în ultima perioadă, într-adevăr ,au crescut considerabil. Reducerea lor presupune eficiența energetică, susține Silvia Vlăsceanu, Director General HENRO. Domnia sa este de părere că noțiunile ce tin de sectorul energetic sunt parte importantă a educației financiare și trebuie promovate și învățate de copii, indiferent de vârstă. De asemenea, educația financiară presupune inclusiv informarea antreprenorilor în legătura cu noțiunile ce țin de schimbarea furnizorului de energie electrică sau gaze naturale.

“Atunci cand furnizorul dă faliment sau e într-o situație dificilă consumatorul este preluat automat de către un furnizor de ultimă instanță. În sectorul energetic, este dreptul clientului de a avea alimentare continuă cu energie electrică și gaze naturale.  În general, prețurile la un furnizor de ultimă instanță sunt mai mari, chiar dacă, deocamdată, sunt prețurile plafonate, el trebuie să își cumpere energie de pe piețele SPOT, pentru că el nu are de unde să știe că o să îi vină clienți noi pentru care nu cumpărase din timp energia “, explica Silvia Vlasceanu.

Informarea continuă a consumatorilor în domeniul energetic, este parte a educației financiare, iar promovarea ei prin orice mijloace va ajuta la diseminarea informațiilor necesare luării deciziilor inspirate.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp