Manolescu (Camera Consultanților Fiscali): A avea peste 90% dintre firme în regim de microîntreprindere era o aberație

Regimul fiscal de microîntreprindere se pretează pentru afaceri mici, simple, la început de drum, dar când peste 90% dintre firmele din economie sunt microîntreprinderi este o aberaţie, a afirmat Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF), la conferinţa „Tendinţe Economice 2024”, organizată de Patronatul European al Femeilor de Afaceri.

„Dacă ne uităm cum a evoluat cota de impozit pe profit şi pe dividende, când am început eu să mă ocup de fiscalitate era 38% impozit pe profit cu 10% impozit pe dividende. Şi să trăia şi erau 48%. Şi a venit după aia o reducere la 25% impozit pe profit şi ne-am bucurat cu toţii, că era mult mai bine, de la 48% la 35%. Şi a venit după aceea în 2005 cota unică: 16% cu 16%, 32%. Era mai bine decât 35% înainte…După aceea a venit extinderea de regim de micro la toată lumea….E clar că după astfel de reduceri constante semnificative vine o perioadă în care ne uităm că toate încasările ca pondere în PIB sunt tot pe la 26 – 25%. Ne mirăm că de ce sunt atât de puţine. Ba că e evaziune, ba că diverse motive. E şi un motiv extrem de obiectiv apropo de cât colectează statul din sistemul actual de taxare. Faptul că ne spune Comisia că trebuie să facem ordine ştim şi noi, dar nu ne place să acceptăm ideea asta. Că în realitate a avea 90 şi ceva la sută dintre firme în regim de microîntreprindere, cât aveam până acum un an de zile, era clar că era o aberaţie, că nu are sens, că sistemul acesta de microîntreprindere are logică pentru business-uri mici, simple, la început de drum. Când ai 90 şi ceva la sută din economie într-un astfel de sistem ceva nu e în regulă”, a declarat Dan Manolescu.

El a spus că o analiză obiectivă, precum este aceea a Comisiei, va arăta că trebuie luate măsuri. Dan Manolescu susţine că în acest caz România s-a „ambiţionat”, în ceea ce priveşte plafonul până la care o firmă poate fi considerată microîntreprindere.

„Iar ne-am ambiţionat. În loc să acceptăm ideea că trebuie cumva plafonul să-l coborâm în mod constant, ca să ajungem undeva unde ne spunea Comisia că trebuie să ajungem, ne-am ambiţionat ca anul acesta să ţinem un plafon de 500.000 de euro şi în acelaşi timp să încercăm să găsim soluţii. Şi am ajuns de fapt la nevoia guvernanţilor de a veni cu nişte soluţii cu diverse referiri la întreprinderile legate, la fel de fel de alte condiţii care să reducă numărul de microîntreprinderi, care în final conduceau la situaţia în care tot antreprenorul risca să vină Fiscul în 2 – 3 ani de zile şi să spună: ‘te-ai gândit tu că de fapt de califici, dar nu te califici’. Şi aşa am ajuns la situaţia actuală în care avem o ordonanţă pe site-ul Ministerului de Finanţe de săptămâna trecută, care probabil se va adopta săptămâna asta, cu nişte clarificări binevenite, zic eu. Şi noi, la Camera Consultanţilor Fiscali, am insistat în această direcţie, în a veni cu nişte lămuriri”, a precizat Manolescu.

Şeful CCF a subliniat că în prezent ne aflăm într-un proces în care lucrurile se tot schimbă. În ceea ce priveşte taxarea muncii, Manolescu a susţinut că în 2018 toate taxele au fost trecute la angajat, dar angajaţii sunt interesaţi de valoarea netă a salariilor şi nu de cea brută.

„Ei înjură în continuare angajatorul că îi dă bani puţini, angajatorul se vaită că de fapt statul ia taxe multe, dar în realitate nu face nimeni nimic”, a atras acesta atenţia.

Preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali susţine că în acest context „fiecare îşi apără teritoriul lui, dar nu putem merge în acest fel mai departe şi aşteptând să existe bani la buget pentru diverse programe”. AGERPRES/(A – autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)

sursă: agerpres.ro

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp