Premiul de Excelență pentru managementul celui mai amplu program de garantare al IMM-urilor la nivel european – IMM INVEST!

Dumitru Nancu, Director General FNGCIMM : „Anul acesta Asociația Europeană a Instituțiilor Financiare de Garantare și Creditare, în raportul anual, a menționat Fondul Național de Garantare ca fiind cea mai performantă instituție de garantare din Europa, acordând ca număr de garanții, dar și ca volum cel mai mare număr de garanții.

Acest lucru se datorează unei echipe formate din 200 de oameni. Meritul este al lor pentru că programul IMM Invest a fost primul instrument financiar aprobat de Comisia Europeană în 16 aprilie 2020 și care a însemnat, practic, cel mai mare parteneriat public-privat între Guvernul României și cele 23 de instituții financiar-bancare. Acest lucru a fost demonstrat de impactul fiscal, pentru că noi, la fiecare prelungire sau la fiecare notificare a Comisii Europene, avem obligația de a calcula impactul acelui instrument financiar. IMM Invest arată, după 3 ani de implementare, un număr record de garanții acordate doar pe programul IMM Invest și IMM Invest Plus. Vorbim de 73 de mii de garanții acordate. Efortul bugetar este insignificant- ajutor de stat în valoare de 1,4 miliarde de lei, bani care au fost recuperați de la cele 77 de mii de IMM-uri, pentru că pe lângă cele 72 de mii de IMM-uri care au beneficiat de garanție, doar în perioada mai până în prezent, avem un număr record de 5.000 de prelungiri ale garanțiilor, iar aceste garanții funcționează pe principiul fondului de risc. Adică fiecare IMM a participat la acest fond de risc cu 0,4% în primul an și în următorii 3 ani cu 1%, deci practic s-au colectat în acest fond de risc o sumă de 500 de milioane de lei.

Ce au întors cele 72 de mii de MMI-uri la bugetul de stat? Vorbim de un impact fiscal de 1 la 12, deci practic prin contribuții, impozite și taxe, cele 72 de mii de IMM-uri au întors 32 de miliarde de lei numai în impozite și taxe. Noi sperăm ca acest program, care a fost prelungit de Comisia Europeană până la 31 decembrie, să fie implementat la anul și în România și sperăm ca săptămâna viitoare, România să notifice noul program IMM Invest Plus 2024.

Vă mulțumesc încă o dată, multe sănătate și profit!

Mesajul Directorului General al FNGCIMM, Dumitru Nancu, la Gala Excelenta in Business

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp