Ramona Chiriac, Șefa reprezentantei CE în România: „Uniunea Europeană a fost și va fi mereu alături de comunitatea de business”

„Stimați participanți,

Mulțumesc pentru invitație, pentru mine este o onoare să fiu la acest eveniment dedicat excelenței în afaceri și mă bucur că am ocazia de a transmite mediului de afaceri o serie de mesaje din partea Comisiei Europene.

Este o seară specială și vă este dedicată dumneavoastră, celor care au obținut în ultimul an performanțe deosebite în domeniile de afaceri în care activați.

Rezultatele pe care le sărbătorim în această seară sunt cu atât mai importante, cu cât ele vin în contextul în care ultimii ani au fost departe de a fi “business as usual”, perioada actuală fiind mai degrabă caracterizată de termenul “permacriză”.

De când actuala Comisie și-a început mandatul, Europa a avut de gestionat o pandemie fără precedent, Europa trăiește realitatea unui război la granițele sale, ne-am confruntat cu o criză energetică și cu un nivel al inflației pe care nu l-am mai văzut de decenii iar situația prezentă din Orientul Mijlociu și Israel aduce noi incertitudini și îngrijorări.

Dar Europa a rezistat și va rezista în continuare. Dacă în primele zile ale pandemiei erau temeri privind un val de șomaj fără precedent, iată că, trei ani mai târziu, nivelul șomajului în Uniunea Europeană este la un minim de 5.9%.

Acțiunea comună la nivel european, completată și de cea la nivel național ne-au ajutat să depășim sau să limităm efectele șocurilor pe care le-am enumerat anterior.

Recent, Comisia Europeană a publicat previziunile economice din vara anului 2023. La nivelul întregii UE, economia a continuat să crească, dar într-un ritm mai lent, estimându-se un plus de puțin sub 1% pentru anul acesta.

Se estimează o relansare ușoară anul viitor, cu un nivel de creștere de 1.4%, dar rămân numeroase riscuri și semne de întrebare pe care Comisia Europeană le va monitoriza constant.

O prioritate-cheie va rămâne și în perioada următoare implementarea Planurilor Naționale de Redresare și Reziliență, principala componentă a  NextGenerationEU. NextGenerationEU a fost răspunsul fără precedent al UE, care a contribuit la început la depășirea crizei economice profunde declanșate de pandemie și acum este un element important care ne poate ajuta să readucem economiile noastre pe un ritm accentuat de creștere.

Cu cele 29 de miliarde alocate, PNRR-ul României reprezintă, cu o corectă implementare o șansă pentru societatea și economia României să devină mai moderne, dar și mai reziliente în fața crizelor viitoare, dar și un instrument esențial în dubla tranziție, verde și digitală.

În luna septembrie a avut loc Discursul anual privind Starea Uniunii, susținut de către Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acest discurs reprezintă principalul moment pentru bilanț și planuri de viitor și în cadrul său au fost și elemente relevante pentru mediul de afaceri și economie identificându-se trei provocări majore pentru viitorul imediat, dar și inițiativele Uniunii Europene pentru depășirea acestora.

O primă provocare este legată de piața europeană a forței de muncă, cu un deficit de forță de muncă și de personal calificat ajuns la un nivel record în Europa.  De exemplu, 74 % din IMM-uri afirmă că se confruntă cu un deficit de personal calificat. Această situație are un impact negativ asupra competitivității,  capacității de inovare, a creșterii și a prosperității întregii Uniuni Europene.

Printre răspunsuri se numără un acces mai bun la piața muncii pentru tineri și femei, migrația forței de muncă calificată, măsuri de adaptare la evoluțiile tehnologiei, dar și o intensificare a dialogului social. În acest scop va avea loc un summit al partenerilor sociali în prima jumătate a anului viitor.

Inflația la un nivel persistent ridicat este a doua provocare majoră și știm cu toții că un factor inflaționist a fost criza energetică, al cărui moment critic a fost trecut prin acțiunea comună europeană, care a dus la stabilizarea piețelor și la scăderea considerabilă a prețurilor față de perioada de vârf. Investițiile în surse de energie regenerabilă, dar și o abordare comună, europeană în domeniul materiilor prime critice sau a hidrogenului vor contribui de asemenea la eforturile de reducere a inflației pe viitor.

A treia mare provocare pentru mediul de afaceri se referă la capacitatea necesară pentru a face față unor demersuri administrative și birocratice complexe. Acest lucru se resimte mai ales în cazul IMM-urilor. Printre măsurile imediate anunțate se numără desemnarea unui reprezentant al UE pentru IMM-uri, direct subordonat Președintei Comisiei Europene, dar și o propunere legislativă care vizează reducerea cu 25% a obligațiilor de raportare a companiilor la nivel european.

La începutul mandatului să, Comisia și-a stabilit  mari priorități politice, una dintre ele fiind “O economie în serviciul cetățenilor”, însemnând că UE trebuie să creeze un mediu de investiții mai atractiv și să susțină o creștere care să creeze locuri de muncă de calitate, în special pentru tineri și pentru întreprinderile mici.

Mesajul meu de final este că Uniunea Europeană a fost și va fi mereu alături de comunitatea de business, atât în vremuri bune, dar și în perioade mai dificile, prin fondurile europene, prin crearea și menținerea unui climat propice dezvoltării economiei și a mediului de afaceri sau prin standardele privind statul de drept.

Felicitări încă o dată laureaților din această seară și mult succes în activitatea dumneavoastră viitoare!”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp