Decizia politică este aceea care se vede mai mult decât orice dialog social din spatele deciziei, noi neavând o cultură a dialogului social şi civic privind implementarea şi parcursul legislativ, a declarat, luni, preşedinte al Consiliului Economic şi Social (CES), Sterică Fudulea, la „Conferinţa Tendinţe Economice 2025”, aflată la a treia ediţie, sub egida BNR.
„Întotdeauna, decizia politică este aceea care se vede mai mult decât oricât. Ceea ce nu se vede este dialogul social şi civic din spatele acestei decizii. Nu avem o cultură a dialogului social şi civic în ceea ce înseamnă implementarea şi parcursul legislativ. De multe ori, dialogul are loc în ziua în care se avizează o iniţiativă legislativă, ceea ce nu este bine aproape deloc. Probabil că, dacă ar fi discutate mai temeinic şi mai din timp toate iniţiativele, n-am ajunge să avem sute de modificări care ne impactează şi ne afectează”, a explicat preşedintele CES.
Acesta a făcut, în cadrul conferinţei, o paralelă statistică a deficitului balanţei comerciale a României din prezent şi cea din urmă cu peste zece ani. „În 2013 am avut 5,5 miliarde de euro deficit al balanţei comerciale, iar în 2024 avem peste 30 de miliarde de euro deficit doar în primele 11 luni. Este o creştere cu 530% faţă de 2013. În paralel, exportul a crescut doar cu 173%, iar importul cu 210%. Asta se vede în buzunarul nostru, al tuturor”, a spus Sterică Fudulea.
Acesta a precizat că instituţia care ar trebui să gestioneze deficitul balanţei comerciale, respectiv Agenţia Română pentru Investiţii şi Comerţ Exterior (ARICE), este cu mult subdimensionată cu un personal total insuficient.
„Când s-a înfiinţat instituţia, în spiritul dialogului social, am propus că aceasta să aibă o conducere, o administrare în parteneriat public-privat, astfel încât să putem să fim mai aplicaţi în ceea ce înseamnă dialogul. Din păcate, ARICE are în componenţă doar 30% din personalul care este necesar”, a mai arătat Fudulea.
Patronatul European al Femeilor de Afaceri PEFA a organizat, luni, la Arenele BNR din Bucureşti, cea de-a treia ediţie a conferinţei „Tendinţe Economice 2025”, un eveniment dedicat provocărilor şi oportunităţilor economice ale acestui an. Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a fost unul dintre partenerii media ai evenimentului.
Patronatul European al Femeilor de Afaceri PEFA este organizaţie patronală, membră a IMM România, singura confederaţie reprezentativă la nivel naţional pentru IMM-uri. PEFA promovează şi susţine egalitatea de gen, rolul şi importanţa femeilor în societate şi în economie. Patronatul oferă antreprenorilor o platformă puternică pentru a-şi face auzite vocile atât la nivel naţional, în relaţia cu autorităţile publice centrale şi locale, cât şi european.
Articol: https://www.stiripesurse.ro/stere-fudulea-seful-ces-decizia-politica-se-vede-mai-mult-decat-dialogul-social-din-spatele-acesteia_3632619.html