“Un nou model de educație civică centrat pe dezvoltare sustenabilă și schimbări climatice este necesar în școli”.
“România se va confrunta cu numeroase provocări în sectorul energetic în următorii zece ani, dar încă suntem în momentul în care ne putem pregăti. Va depinde de noi să ne asumăm angajamentele necesare pentru o tranziţie energetică de succes. Ne revine tuturor – întreprinderi și indivizi – sarcina de a ne juca rolul în abordarea provocărilor care amenință viitorul planetei noastre și calitatea vieții oamenilor din întreaga lume”, a declarat Președintele Asociatiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton- ADAA, Andreea Negru.
Domnia sa crede că strategia globală ne va ajuta să facem diferența, precum și să mobilizam date și tehnologie în sprijinul atingerii acestor obiective. “În acest sens, cred că trebuie să luam modelul Italiei și să introducem studiului schimbărilor climatice în scoli, astfel încât o oră pe săptămâna să fie alocată pentru studiul sustenabilității și chestiunilor legate de schimbările climatice. Cred ca educația civică, materie predată în prezent în școli, poate fi regândită drept un nou model centrat pe dezvoltarea sustenabilă și schimbare climatică. Astfel, fiecare generație va putea să conștientizeze importanța celor 17 obiective de dezvoltare sustenabilă ONU, inclusiv cele legate de felul în care indivizii pot trăi într-un mod mai sustenabil, cum pot combate poluarea și cum pot aborda problema sărăciei și a injustișiei sociale”, a concluzionat presedintele ADAA.
“Tranziția către o economie durabilă și neutră din punct de vedere climatic trebuie să aibă loc în mod echitabil, fără a lăsa pe nimeni în urmă. Unele tari care depind în mare măsură de industriile extractive și de producția de energie asociată, precum și de industriile cu emisii ridicate de dioxid de carbon, vor trebui să își restructureze și/sau să își diversifice economia, să mențină coeziunea socială și să îi formeze sau să îi reconvertească profesional pe lucrătorii afectați și pe tineri, astfel încât aceștia să fie pregătiți pentru viitoarele locuri de muncă”, se menționează într-o analiză efectuată de Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton, ADAA. Lucrătorii disponibilizați vor avea nevoie de sprijin, formare și recalificare pe parcursul tranziției.
Președintele ADAA, Andreea Negru, a declarat: ”Mediul de afaceri ar trebui să-și ajusteze modelele de afaceri pe măsură ce condițiile se schimbă și apar oportunități: să integreze factorii legați de climă în procesele de luare a deciziilor pentru strategie, finanțare și planificare a capitalului. Instituțiile financiare, în special, au un rol esențial de jucat în sprijinirea realocării la scară largă a capitalului, chiar dacă își gestionează propriile riscuri și oportunități” . Domnia sa este de părere că, Guvernul și instituțiile de stat ar putea folosi instrumentele politice, de reglementare și fiscale pentru a stabili stimulente, a sprijini părțile interesate vulnerabile și a încuraja acțiunea colectivă. “Ritmul și amploarea tranziției înseamnă că multe dintre instituțiile actuale ar trebui reînnoite și, de asemenea, create altele noi pentru a disemina cele mai bune practici, a stabili standarde și mecanisme de urmărire, a conduce la desfășurarea capitalului la scară larga, a gestiona impacturile inegale și a sprijini coordonarea ulterioară a eforturi”, încheie Andreea NEGRU.