Adrian CODÎRLAȘU, vicepreședinte CFA Romania: “Atragerea de fonduri europene este esențială pentru dezovoltarea României”
Atragerea de fonduri europene este esențială pentru dezvoltarea economiei României și de asemenea pentru sustenabilitatea financiară a României, a declarat Adrian Codîrlașu, în cadrul evenimentului Future Economy- Tendințe economice 2023. „Suntem campioni europeni la deficite gemene: deficit bugetar și deficit de cont curent. Fondurile Europene tocmai asigură finanțarea acestor deficite extrem de ridicate”, a menționat acesta. Cât privește inflația, vicepreședintele CFA România susține: Cred că vârful de inflație a fost undeva pe finalul anului trecut, atât în România, cât și în Statele Unite și Uniunea Monetară, însă volatilitatea, rata inflației va rămâne mult timp ridicată. De ce? Pentru că aceste rate substanțiale istorice ridicate au afectat și anticipațiile întregii piețe, deci nu doar a României ci și în țările dezvoltate inflația mai poate reveni, vedem ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie. Așadar, inflația va rămâne ridicată, deși va fi pe un trend de scădere. Pe acest ciclu economic care a început după după criza COVID 19, vom avea o rată de inflație substanțial mai mare decât ce am avut între cele două crize. Acest lucru va însemna automat și rate de dobândă mai mari. Cred că în acest ciclul economic avem oportunitatea de a avea rate de dobândă mai mari decât inflația.
Trendul demografic din păcate este în defavoarea noastră, atât ca spor natural al populației, cât și ca migrări. Românii încă pleacă din țară. De ce? Pentru că salariile și serviciile aferente -educație și sănătate, sunt mai bune în alte țări din Uniunea Europeană. Și e normal că una dintre principiile de bază de funcționare a Uniunii Europene este libertatea de circulație a forței de muncă. Tehnologia chiar a facilitat acest lucru. De ce? Pentru că munca remote permite acum ca din România să se lucreze pentru companii din afara României. Acest lucru va conduce la convergența salariilor din România către salariile care sunt în Uniunea Europeană. E adevărat că o dată cu asta vom asista și la o convergență a prețurilor, adică vom mai avea și o rată de inflație ceva mai mare decât țările dezvoltate.
Pe termen mediu soluția constă în a investi în educație pentru că munca calificată creează dezvoltare. În 2023, ca principalul risc al al economiei României rămân deficitele gemene, deficitul de cont curent și cel bugetar. Referitor la rating, avem două ancore care mențin ratingul în categoria de Investment Grade, apartenența la Uniunea Europeană și PNRR. Atât timp cât ne ținem de aceste două ancore, ar trebui să rămânem cu acest rating. Dacă apare ceva pe plan extern care crește aversiunea la risc a piețelor, putem avea probleme în a finanța aceste deficite fie plătind rate de dobândă mare, fie efectiv să nu găsim banii. Însă aici intervine PNRR, o ancoră extrem de bună de stabilitate. Pentru anul 2024, ar fi normal să începem anul cu o inflație poate exprimată într-o singură cifră și cu trendul dezinflaționist, care va continua probabil să terminăm undeva la 4-5 % rată de inflație în 2024 și cu o creștere economică ceva mai mare decât anul acesta. Probabil până atunci se va fi terminat și războiul din Ucraina și de asemenea, ar crește apetitul la risc al investitorilor și am avea și investiții străine directe mai mari în 2024 decât în acest an.