BNR a identificat patru riscuri sistemice în 2023: războiul, dezechilibrele economice, PNRR și potențialul creșterii fenomenului de nerambursare

BNR a identificat patru riscuri sistemice în 2023: războiul, dezechilibrele economice, PNRR și potențialul creșterii fenomenului de nerambursare

BNR derulează o serie de analize prin care evaluează, în principal, riscurile de natură sistemică la adresa sectorului financiar sistemului financiar din România. În ultima evaluare publicată din luna decembrie a anului trecut s-au identificat patru riscuri sistemice majore. Primul este legat de incertitudinea globală pe fondul războiului ce se prelungește la granița noastră. A doilea risc pe care l-a semnalat, și cumva este afectat de primul, este legat de tensionarea echilibrelor economice, mai precis a dezechilibrelor.

Alexie Alupoaiei, expert Direcția de Stabilitate Financiară din BNR, a declarat in cadrul Future Economy- Tendinte Economice 2023: “într-adevăr există o problemă cu existența deficitelor gemene la un nivel ridicat. În sensul ăsta aș puncta legat de fondurile europene: pe lângă necesitatea utilizării lor în finanțarea deficitului de cont curent, eu cred că ele reprezintă o sursă stabilă de finanțare și atunci temperează și primele de risc. Dacă ne uităm la primele de risc în regiuni din România, în ultimul an și ceva am experimentat prime de risc mai mari decât vecinii noștri, în contextul în care nivelul datoriei publice e mai redus și în contextul în care randamentele la 10 ani pentru tipul ăsta sunt mai reduse. Deci este un aspect important- atragerea fondurilor Europene ca și sursă stabilă de finanțare”.

Al treilea risc pe care BNR l-a observat este legat de atragerea fondurilor prin programul PNRR și al patrulea, de o magnitudine mai redusă față de precedentele trei, e legat de potențialul creșterii fenomenului de nerambursare. Actualele condiții financiar-monetare ar putea pune presiune pe capacitatea debitorului de a-și onora plățile.

“Pe de altă parte, am identificat patru vulnerabilități structurale, deci riscuri și vulnerabilități. Principala vulnerabilitate e legată de disciplina la plată a companiei și anumite anomalii care există în bilanțurile companiilor. Și aici, la Banca Națională, s-a tot semnalat problema unor situații mai puțin standard și anume foarte multe firme au capitaluri negative, iar capitalismul se face cu capital pentru dezvoltare și e important ca firmele să fie bine capitalizate. Anii trecuți am urmărit modul în care a evoluat profitabilitatea companiilor și spre exemplu, în comparație cu sectorul bancar, s-a situat semnificativ peste, dacă ne uităm în acești 10 ani. Ar fi bine ca în acest moment sectorul companiilor să fructifice această situație pentru a-și consolida poziția. A doua se leagă de nivelul redus al intermedierii financiare. Mai adăugăm aici problema demografică care e resimțită în special pe piața muncii și nu în ultimul rând, provocarea adusă de tranziția împinsă de schimbările climatice, care au să reprezinte o provocare atât pentru sectorul companiei, cât și pentru sectorul financiar în ansamblu.”, a concluzionat expertul BNR.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp