ANCA DRAGU, fost Ministru de Finanțe: Principala problemă a antreprenorilor este finanțarea

“Despre antreprenoriat, să spunem că stă la baza acțiunii economice, în general, și este motorul unei societăți dezvoltate. În România, dar și la nivel european, cea mai mare problemă a companiilor este finanțarea . Accesul la finanțare este prima problemă, prima durere a unei companii mici. Orice bancă, fie că este de stat sau că este privată, are aceleași reguli. Accesul la finanțare a devenit și mai dificil, pentru că statele lumii și implicit România, au crescut foarte mult  deficitul bugetar. Pentru finanțator este mult mai simplu, mult mai ușor, să finanțeze deficitul bugetar, cu risc zero și dobânzi bune. Este mult mai simplu să finanțeze statul”, a declarat Anca Dragu, fost Ministru de Finanțe.

La Brașov a avut loc conferința Educație financiara pentru dezvoltarea economică și creșterea afacerilor, unde au participat antreprenori, autoritățile locale, Camera de comerț, asociații profesionale, mediul academic și reprezentanți ai sectorului bancar. Antreprenorii au insistat asupra dialogului precar cu instituțiile statului, birocrația sufocantă, modificările bruște și frecvente ale regulilor și accesul foarte greoi la finanțare.

Unul dintre vorbitori ne-a dat exemplul modificării unor reguli pentru un program cu fonduri nerambursabile. Astfel, cu numai șase zile înainte de termenul de depunere a documentației, antreprenorilor li s-a cerut depunerea bilanțului pe 2022, deși inițial se ceruse cel pe 2021. Astfel, unii antreprenori nu s-au mai putut califica la finanțare, fie pentru că nu aveau datele solicitate, fie pentru că rezultatele financiare le erau defavorabile. Proiectele acestora, fără finanțare, au rămas pe hârtie.

O altă situație discutat a fost dificultatea accesării garanțiilor pentru cofinanțarea proiectelor finanțate din  fonduri nerambursabile. Proiectele mari presupun Cofinanțare pe măsură, precum și sume importante aferente cheltuielilor neeligibile. Antreprenorii ajung, astfel, să găsească sume semnificative sau garanții aferente. Fără ajutorul coordonat al statului, mulți antreprenori se găsesc în imposibilitatea de a implementa proiecte mari, de anvergură.

Anca Dragu, senatoare a României le-a propus antreprenorilor din Brașov să continuam discuțiile pentru a găsi soluții, alături de instituțiile relevante.

“Trebuie un dialog mai serios, mai constat între public și mediul privat, dar și cel de stat. Cei care au lucrat și colo și colo, știu cum se pune problema. Cei de la public cred că cei de la privat lucrează bine, cei de la privat cred că cei de la public nu sunt interesați. Dacă nu consolidăm această încredere, daca nu facem pași să ne apropiem  unii de alți , cred că nu vom găsi soluții’, concluzionat doamna Dragu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp