Anca DRAGU :”Principala provocare a anului 2023 ține de implementarea PNRR”
Principala provocare a anului 2023 ține de implementarea măsurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În acest moment, există întârzieri în ceea ce privește implementarea PNRR, ceea ce ar putea conduce la reducerea sumelor nerambursabile. PNRR impune reforme structurale, însă actuala coaliție de guvernare nu pare să aibă înclinație către acestea. PNRR-ul este în continuare privit doar din perspectiva demagog – electorală, iar acest lucru duce la un dezastru în ceea ce privește accesarea fondurilor europene. PNRR înseamnă reforme care fac economia mai competitivă și rezilienta dar asigura și acces la finanțarea de peste 29 de miliarde de euro.
Evoluția inflației rămâne o provocare atât pentru țările dezvoltate, cât și pentru cele emergente, unde efectele războiului din Ucraina sunt resimțite la o intensitate mult mai mare. Inflația rămâne unul dintre dezechilibrele majore cu care se confruntă România și care arată că guvernul a eșuat în coordonarea politicilor economice. Trebuie să ne uităm la tendințele economice, pentru a înțelege cum putem contribui la reducerea inflației.
Anul 2022 s-a încheiat cu un „record” al deficitelor gemene – bugetar și de cont curent. Structura importurilor este îngrijorătoare, întrucât importăm bunuri la care ar trebui să excelăm la export. Însă, exporturile României abundă în produse cu valoare adăugată scăzută. Grâul românesc și floarea-soarelui sunt exportate ieftin și importate produse finite la prețuri mari.
De asemenea, un risc important, cu care România se va confrunta în acest an și anul următor, este riscul politic. Există o corelație între ciclul economic și cel politic. Anii preelectorali și cei electorali duc la o creștere a cheltuielilor publice și la deteriorarea finanțelor publice. Acest lucru ar putea conduce la o scădere a ratingului de țară. Să nu uităm că România are deja cel mai slab rating din Uniunea Europeană, respectiv ultima treaptă din categoria „investment grade”, motivul fiind exact fragilitatea și incoerenta politicilor fiscal bugetare. Cu alte cuvinte, țara noastră este deja considerată cea mai riscantă țară pentru investiții din toate țările UE, lucru care se reflectă în ratele mari de dobândă la care se împrumută guvernul.
Soluția pentru aceste probleme și oportunitatea pe care o are România în acest an este să implementeze reformele din PNRR și să atragă integral fondurile europene. Reformele sunt principala oportunitate de a schimba economia actuală într-o economie digitală, verde și sustenabilă. Procesul de digitalizare este o tendința importantă, iar o mare parte din investiții ar trebuie să meargă către acesta. Tot mai multe companii și guverne apelează la tehnologii avansate pentru a crește eficiența și a reduce costurile. Această tendință va schimba modul în care funcționează economiile și va genera oportunități de afaceri.
Este important să căutăm soluții inovatoare la problemele economice! Este important să ușurăm accesul firmelor la finanțare! În România, mediul privat este cel mai productiv și inovativ, însă, în continuare, investim cel mai mult în proiecte utopice și în companii ale statului, în încercarea de a le face mai performante. Este nevoie să luăm măsuri care să ducă la creșterea productivității, să investim în educație, sănătate și oameni!