Gabriel ANDRONACHE, Transelectrica: „Fondurile europene susțin modernizarea sistemului electroenergetic național”

Gabriel ANDRONACHE, Transelectrica: „Fondurile europene susțin modernizarea sistemului electroenergetic național”

Președintele Directoratului CNTEE Transelectria SA, domnul Gabriel Andronache, a vorbit , în cadrul Conferinței Future Economy – TENDINTE ECONOMICE 2023, despre provocările actuale ale sistemului electroenergetic, în contextul post-COVID și al conflictului din Ucraina, punând în evidență strategia operatorului național de transport și sistem pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare a infrastructurii.
“Fiind o companie care funcționează în sistem reglementat, în ultimul an, a trebuit să identificăm rapid măsurile de transformare agilă și de aceea ne-am îndreptat mult atenția spre fondurile europene, pentru că cea mai importantă obligație a noastră, asumată în sensul menținerii siguranței sistemului electroenergetic național, este aceea de a face investiții. În acest sens, dacă înainte aveam o structură de finanțare a investițiilor care era după un model de 30% fonduri proprii, 60% creditare și 10% fonduri europene, în momentul de față avem 30% fonduri proprii, 20% creditare, 50% fonduri europene. Astfel, proiectele care erau importante și care erau aproape de maturitate sau care urmau să fie implementate, mă refer aici și la proiecte care erau foarte vechi rămase în blocaje, de exemplu Gădălin – Suceava, închiderea Inelului de 400 kV în partea de nord a țării de care toată lumea discuta înainte de 1989, finalizarea axului Banatului. Acestea sunt două dintre proiectele mari din cele nouă proiecte cu care am aplicat pe Fondul pentru Modernizare de unde am reușit să obținem 424 de milioane de euro finanțare 100% europeană. Important de menționat este faptul că acești bani nu se vor găsi în tarif și nu se vor găsi în factura finală nici la consumatorul casnic, nici la consumatorul industrial.
Aceste investiții vor întări sistemul de transport al energiei electrice, iar pentru a ne putea gândi la viitor și cum să depășim aceste momente complicate, trebuie să păstrăm un ritm astfel încât să și recuperăm din bani anual, să facem și investiții și să plătim și salarii, astfel încât cei mai buni specialiști din energie, inclusiv studenți ai universităților politehnice să vină către Compania noastră.
Revenind la zona de investiții, aș vrea să adaug că avem în lucru o nouă interconexiune cu Republica Moldova, suntem în discuție cu Moldelectrica, și avem în plan să construim o linie de la Suceava la Bălți împreună cu o stație care să facă trecerea de la 400 kV la 330 kV. Acest proiect este în valoare de 76 de milioane de euro. Ne dorim capacități pentru consumul propriu. Avem aplicații pentru 31 de stații în care să instalăm panouri în solar.”

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp