Mihaela Toader, fost ministru al fondurilor europene: Pentru întreprinderi nu avem contractele de finanțare semnate

Mihaela Toader, fost ministru al fondurilor europene: Pentru întreprinderi nu avem contractele de finanțare semnate

 

„Pare că agenda IMM-urilor  reprezentative la nivel național este ușor de cuplat de ceea ce propune politica de coeziune, PNRR cât și fondul de modernizare. Vorbim de foarte mulți bani. La nivel european accentul este pus pe partea de eficiență energetică, investiții în creșterea eficienței energetice și scăderea consumului, digitalizare- transformarea tehnologică. Mă gândesc cu oarecare îngrijorare când se vor deschide programele operaționale și sper din tot sufletul să nu aibă soarta PNRR și a fondului de modernizare. Odată cu conflictul armat din apropiere, mediul de afaceri a fost afectat semnificativ. Creșterea prețului la utilități se datorează într-o măsură relativ mică conflictului de la graniță, ci mai degrabă de măsurile de liberalizare la nivel european și schimbarea modalității de calcul care au dus la creșterea acestor prețuri. Independența energetică este destul de grea, de aceea este bine să ne bazăm pe energia regenerabilă”, a declarat fostul ministru al fondurilor europene, Mihaela Toader.

Cât privește întreprinderile, fostul ministru amintește că nici până astăzi nu avem contractele de finanțare semnate.  “Între timp mulți dintre antreprenori, pentru că timpul nu stă pe loc, și-au realizat deja investițiile, iar cei care încă nu le-au realizat este foarte probabil să nu le mai poate realiza pentru că orice astfel de schemă vine cu o finanțare semnificativă, ori condițiile de piață un an de zile nu au stat pe loc și atunci este foarte posibil ca acele proiecte să nu se mai poată realiza. De asemenea este foarte complicat să îți mai asumi termenele de implementare având în vedere întârzierea și dependența pe care o avem de tehnologie”, subliniază Mihaela Toader.

“Dacă ne uităm pe partea de instrumente financiare poate că ar fi bine să avem toți lecțiile învățate din pandemie, atunci când guvernul a finanțat capital de lucru și aceasta corespunde foarte bine cu prioritățile pe care le-a susține și CNIPMMR”, a concluzionat Toader.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp